meteoor

Oprichting De Meteoor 

Omstreeks 1905 begon W. Honig, ondernemend als hij was, proeven met zand en de productie van cementstenen. Daarmee legde hij de grondslag voor wat later De Meteoor zou worden. Cement- en betonwarenfabricage werd in 1907 voor het eerst grootschalig aangepakt met de oprichting van De Meteoor in Rheden, destijds beter bekend als N.V. Vigorose Cement Industrie De Meteoor.

Historie_1
historie

De Meteoor Beton B.V.

De Meteoor zocht voortdurend naar verbreding van het assortiment. Waar eerder hoofdzakelijk tegels werden geproduceerd, werden in de loop van enkele jaren de fabriek en het assortiment voortdurend uitgebreid. Onder andere met Stelcon-platen, afwateringselementen, betonnen dwarsliggers en andere spoorgerelateerde artikelen. De Meteoor Beton B.V. is doorgegroeid en bevat nu in de basis twee productgroepen, namelijk Stelcon en Rail.

De Meteoor
Stelcon de originele verharding op elk terrein

Ontstaan Stelcon betonplaat

Een van de speciaalproducten van De Meteoor was de Stelcon-tegel, die in de jaren ‘20 werd geboren. Aanvankelijk werd de tegel in de volksmond ‘staaltegel’ genoemd. In deze tegel was een verhardingsmateriaal verwerkt, waardoor hij aan zeer weinig slijtage onderhevig was en ook amper slijtage aan de transportmiddelen veroorzaakte. In 1924 startte De Meteoor met de fabricage van de Stelcon-betonplaat, bestemd voor verharding van bedrijfsterreinen  en loodsen. In 1951 werd de eerste Stelcon LT-plaat ontwikkeld voor minder intensief transport. Deze plaat kreeg in 1952 een uitgebreide toepassing in diverse industriële bedrijven.

De Meteoor is verschillende malen overgenomen. Onder andere door Verenigde Bedrijven Bredero (1974), Geldens Groep (1987) en BTE Nederland (2003). Stelcon maakt onderdeel uit van BTE Nederland B.V. De bedrijven die zijn aangesloten bij deze groep, zijn prefab betonproducenten.

Scherm­afbeelding 2023-04-19 om 14.37.08