meteoor

Een Schiermonnikoog van Stelcon-platen

Er liggen Stelcon-platen op Schiermonnikoog. Maar als we hadden gewild, hadden we het hele eiland kunnen bedekken met alle platen die we in 100 jaar hebben gemaakt. Stel je voor: 40 vierkante kilometer alleen maar Stelcon-platen.

We zijn gek op onze handige platen en ze zijn ook heel nuttig bij bijvoorbeeld strandovergangen, maar het zou ons natuurlijk te ver gaan om het hele eiland te beleggen. Dan laten we ze liever ergens anders neerleggen en dat is in een eeuw tijd ook gebeurd. Op boerenerven, rond fabrieken, op industrieterreinen en bij distributiecentra, waar eigenlijk niet?

De halve aarde rond

Laten we alle platen uit die 100 jaar eens achter elkaar leggen. Dan krijg je een aardige weg van twee meter breed en een enorme lengte. We zouden de aarde half rond kunnen gaan. Een andere vergelijking dan: 8000 voetbalvelden. Dat zijn alle voetbalvelden in heel Nederland. Niet zo heel geschikt om een sliding op te maken, maar je kunt wel onder alle weersomstandigheden spelen.

Wie de moeite zou nemen om alle Stelcon-platen die wij sinds 1924 hebben gemaakt op elkaar te stapelen, komt tot een hoogte van circa 1500 kilometer.

2000 vliegdekschepen

Als we in gewicht gaan rekenen, dan kom je ook op een aardig getal uit. Alle door ons geproduceerde originele Stelcon-platen wegen bij elkaar 15 miljard kilo, oftewel 15 miljoen ton. Stel je een enorm vliegdekschip voor. Dat is groot en zwaar. Al onze platen wegen net zoveel als 2000 vliegdekschepen. Of als drie miljoen olifanten. Dat is een aardige kudde.

De Stelcon-plaat viert in 2024 het 100-jarig jubileum. En wie jarig is trakteert, toch? Cadeautjes genoeg. Als we alle Stelcon-platen die we in een eeuw tijd in Rheden gemaakt hebben weg zouden geven, dan kregen alle inwoners van de twintig grootste steden van Nederland er twee.

De Stelcon-plaat bestaat honderd jaar en daar zijn we trots op. Het eeuwfeest is een mooi moment om wat dieper in te gaan op onze originele Stelcon-platen. Dit is een van de artikelen uit de jubileumreeks.