meteoor

De nieuwe wijk Wisselspoor in Utrecht wordt een ‘stoer stukje stad tussen de rails’. En dus passen de originele Stelcon-platen van De Meteoor er prima om het woongebied op het vroegere spoorterrein een industriële look te geven.

De Meteoor leverde in 2022 en 2023 zo’n 450 Stelcon-platen van twee bij twee meter en nog eens 600 vierkante meter aan pasplaten. Aannemingsbedrijf Hooijer Renkum B.V., verantwoordelijk voor het slopen, renovatieslopen en het bouw- en woonrijp maken van het Wisselspoorterrein, is tevreden over de samenwerking met De Meteoor.

Omdat projectontwikkelaar Synchroon circulariteit hoog in het vaandel heeft staan, hebben ook gebruikte Stelcon-platen een plek in het gebied gekregen. Volgens hoofd bedrijfsbureau Roel Nordsiek van Hooijer Wegenbouw B.V. is ongeveer een derde van het totaal aantal platen al eerder gebruikt en is ongeveer 60 procent nieuw.

Erfgoed

In het project Wisselspoor wordt het voormalig werkterrein van de NS in de Spoorzone aan de 2e Daalsedijk omgevormd tot een stedelijk woon- en werkmilieu. In het twaalf hectare grote gebied wordt industrieel erfgoed zoals oude hallen en delen van wissels en sporen behouden. Er komt een gevarieerde mix aan woningen en voorzieningen. Auto’s zijn maar beperkt toegestaan.

Het terrein kent een lange geschiedenis. De Koninklijke Nederlandsche Fabriek voor Werktuigen en Spoormaterieel werd opgericht in 1828. Dit bedrijf was met 5.000 werknemers de grootste werkgever van Utrecht. Het bedrijf stond internationaal bekend om haar treinen van onverwoestbare kwaliteit en het betrokken personeel. In het gebied komen in totaal zo’n 1.260 woningen, waarvan het eerste deelgebied al is opgeleverd.

Speciale mallen

De Meteoor leverde behalve de twee bij twee meter grote Stelcon-platen ook verschillende pasplaten, onder andere bij putten. “Omdat er speciale mallen gemaakt moeten worden voor die pasplaten, duurde de productie daarvan wat langer. Maar we wisten dat we daar rekening mee moesten houden”, zegt Roel Nordsiek.

Hij verwacht dat de originele Stelcon-platen van De Meteoor ook weer gevraagd worden bij een van de volgende fases van de bouw op Wisselspoor.

Projectfoto's

Heb je vragen?

Vul onderstaand formulier in om uw vraag te stellen.