meteoor

Al 65 jaar overtuigd van de kwaliteit van Stelcon: 'Het is de Rolls Royce onder de vloerplaten'

Stelcon 100

Bernard van Berkel (80) uit het Brabantse dorp Helvoirt is een trouwe afnemer van Stelcon-platen. Maar liefst 65 jaar geleden legde de aannemer het eerste exemplaar en nog steeds laat hij regelmatig de kwaliteitsproducten uit de fabriek in Rheden zijn kant op komen.

‘’Ik koop alleen maar Stelcon-platen. Ze zijn wel wat duurder, maar je hebt geen betere”, zegt Bernard. ‘’Ik heb weleens een klant gehad die goedkopere industrieplaten van een ander merk wilde hebben. Ik heb ‘m dat afgeraden, maar hij wilde het per se. Toen heb ik hem gezegd dat ik ze wel wilde leggen, maar hij moest ze zelf maar kopen. Dat doe ik niet.”

Spijt

De betreffende klant heeft later spijt gekregen. ‘’We hebben de platen gelegd, maar ze kregen al snel problemen omdat ze niet zo mooi vlak waren als Stelcon-platen. ‘’Daarom koop ik alleen Stelcon-platen. Ik wil alleen het beste en bij Stelcon staat de kwaliteit bovenaan. Het is de Rolls Royce onder de vloerplaten.”

Ondanks zijn leeftijd van 80 jaar is Bernard nog altijd actief als aannemer. ‘’Ik vind mijn werk super. Toen ik 65 werd had ik natuurlijk kunnen stoppen, maar daar had ik geen zin in.”

In 1957 begon de inwoner van Helvoirt als 13-jarige jongen in het bedrijf van zijn vader. ‘’Ik had alleen maar lagere school. Ik wist niet beter dan dat ik in het bedrijf zou gaan. Vanuit de lagere school drongen ze erop aan dat ik toch een dag per week naar de Ambachtsschool zou gaan.”

oude foto Berrnard van Berkel, staand met bril

Supergemotiveerd

Daar bleef het niet bij, want naast zijn werk als stratenmaker volgde hij opleiding na opleiding. Dat deed hij allemaal in de avonduren. ‘’Als mijn ouders naar bed gingen, zat ik op mijn kamer nog te studeren. Ik was altijd supergemotiveerd om te leren.” Zo haalde hij verschillende aannemingsdiploma`s weg- en waterbouw en deed hij bouwkunde in de burgerlijke- en utiliteitsbouw.

Net zoals hij het maximale uit zijn talenten wilde halen, zo neemt hij in zijn werk ook geen genoegen met matige kwaliteit. ‘’Ik wil het beste voor mijn klanten. Daarom kopen we alleen maar Stelcon-platen. Als je kwaliteit levert, komen de klanten ook weer bij je terug.”

Eerste Stelcon-platen 65 jaar geleden gelegd

De eerste originele Stelcon-plaat legde Bernard ongeveer 65 jaar geleden bij Lips in Drunen, dat onder andere scheepsschroeven produceerde. De Stelcon-platen liggen er nog steeds, alleen heet het bedrijf nu Hydro. En Bernard is er nog altijd kind aan huis.

Ook bij andere klanten legde hij in die tijd Stelcon-platen ‘’Bijvoorbeeld bij timmerfabriek Gebroeders Bos in Goudriaan en bij Flipje in Tiel. Bos is nog steeds klant bij mij, Flipje bestaat niet meer. Er is alleen nog maar een museum. De fabriek is afgebroken.” Stelcon rolmaat met nog het oude netnummer

De grootste klus met Stelcon-platen was bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg. ‘’Het hele terrein is zo’n 200 bij 300 meter groot. Wij hebben daar tienduizenden vierkante meters Stelcon-platen gelegd.”

Hoewel hij al zeker 65 jaar klant is bij De Meteoor, loopt hij de deur niet plat in Rheden. ‘’We zijn een keer gaan eten en ik heb er lang geleden een rondleiding gehad. Verder niet. Maar ik heb ook niks in de fabriek te zoeken. Ik weet toch wel dat het een kwaliteitsplaat is.”