meteoor

De enige echte én originele Stelcon®-plaat bestaat honderd jaar, reden voor feestje

Bij De Meteoor, makers van dé originele Stelcon-platen, doen we het liefst waar we het beste in zijn: het maken van kwalitatief goede producten die lang meegaan. In feestjes zijn we minder ervaren, maar nu het in 2024 honderd jaar geleden is dat we de eerste Stelcon-plaat maakten, willen we daar toch graag bij stilstaan.

‘’We zijn uitvinder van een product dat in de loop van de tijd de merknaam heeft zien veranderen in een productnaam”, zegt Alfred Heij, directeur van de businessunit waartoe De Meteoor behoort. ‘’Dat is een enorm compliment, maar het heeft ook mindere kanten voor ons. In de volksmond spreekt men inmiddels bij elke betonplaat van een Stelcon-plaat, maar er is er maar één de originele en kwalitatief de beste.”

Slijtvaste deklaag

Stelcon-platen hebben als enige in het segment een slijtvaste deklaag. ‘’Dat zie je bij andere platen niet”, zegt Heij. ‘’Dat is ook logisch, want je hebt er complexe machines voor nodig. Wij maken de Stelcon-plaat op de kop. We gieten eerst de deklaag in de mal en meteen daarna het onderbeton. Daarna keren we de mal en kunnen we de slijtlaag afwerken.”

Die bovenste laag is dankzij een andere samenstelling van het betonmengsel harder en slijtvaster. Door de nabehandeling is het mogelijk om de plaat te voorzien van verschillende structuren” En zo produceert De Meteoor elke dag zo’n duizend platen die hun bestemming vinden in voornamelijk Nederland, Duitsland en België.

Ook onderscheiden door advies

‘’Maar”, zegt Alfred Heij. ‘’Wij verkopen eigenlijk meer dan platen, we zorgen voor complete vloervelden. We kijken samen naar de beste oplossing en geven advies over zaken als fundering en afwatering. Ook daarin onderscheiden we ons van de anderen.”

Heel veel mensen hebben in de afgelopen honderd jaar meegewerkt aan de productie van de vele miljoenen Stelcon-platen. ‘’We bestaan met De Meteoor 117 jaar. Het bedrijf kenmerkt zich door de vele generaties die in het bedrijf hebben gewerkt. Vroeger kwam het wel voor dat zowel vader, zoon als kleinzoon in het bedrijf werkten. Dat is toch bijzonder.”

Destijds was De Meteoor met 1250 werknemers een enorme werkgever in de regio Rheden, tegenwoordig telt het bedrijf 150 mensen. ‘’Maar nog net als vroeger zie je op zowel de werkvloer als in het management dat we trots zijn op wat we maken.”

Nieuwe ontwikkelingen

Hoewel de Stelcon-plaat sinds 1924 niet wezenlijk is veranderd, zijn er wel degelijk nieuwe ontwikkelingen. ‘’Wij willen ook aan de duurzaamheidsdoelen voldoen en werken aan betonmengsels met een andere samenstelling. Maar de kwaliteit van onze producten staat voorop. De originele Stelcon-platen gaan lang mee en behouden hun waarde, zo blijkt uit de bloeiende handel in tweedehands exemplaren. Een plaat die veertig of zestig jaar meegaat hoef je maar één keer te produceren en kost maar één keer grondstoffen en energie. Dat is natuurlijk veel milieuvriendelijker dan wanneer een plaat maar twintig jaar meegaat.”

Feestje

In dit jubileumjaar zullen we in verschillende artikelen aandacht besteden aan de Stelcon-plaat en de makers. ‘’En net na de zomervakantie houden we een feestje”, zegt Heij. ‘’Dat doen we met relaties, omwonenden en medewerkers.” Aan de invulling van het evenement wordt nog gewerkt, maar hoogstwaarschijnlijk is het in een decor van de vertrouwde Stelcon-platen, buiten op het terrein van De Meteoor.