meteoor

Nieuweling Gerrit (69) denkt nog lang niet aan stoppen

Gerrit

Gerrit Jansen (69) is opa, gepensioneerd, maar weet niet van ophouden. En daarom is hij onlangs bij De Meteoor Rail begonnen als bevoorrader van de productielijn ‘Carrousel’.

‘’Ik werk er nu zo’n drie maanden, maar het voelt vertrouwd. Het is net alsof ik er al tien jaar werk”, zegt Gerrit. ‘’En ik blijf ook nog wel zo’n tien jaar werken als het aan mij ligt.” Hij doet zijn werk op de heftruck in Hal K met veel enthousiasme en plezier, al is het voor hem wel noodzaak om de handen uit de mouwen te steken. ‘’Doordat ik altijd veel in het buitenland verbleef, heb ik maar weinig pensioen opgebouwd.”

Geliefd 

Teamleider productie Willem Rexwinkel is vol lof over Gerrit. ‘’Hij werkt veertig uur in de week, pakt alles aan en is vaak al ruim voor het begin van zijn dienst hier aanwezig. Fantastisch. Hij is geliefd bij zijn collega’s. Ze lopen weg met hem”, zegt Willem.

Gerrit: ‘’Ik kom altijd ruim voordat de dienst begint op het werk. Op de dag dat ik begon was ik zo vroeg dat alles nog donker was. De directeur, die vlak na mij kwam, heeft me toen binnengelaten. Ik ben altijd zo vroeg om rustig te kunnen beginnen. Even wat voorbereiden, een kop koffiedrinken en een praatje maken.”

Gerrit kwam binnen bij De Meteoor toen de productie van spoorliggers groeide. ‘’We hadden een mager jaar achter de rug”, zegt Willem Rexwinkel. ‘’Maar sinds we het zogenaamde HPQ-certificaat hebben, is het enorm druk geworden.” Met dat certificaat mag De Meteoor voor de Duitse markt produceren en dat wordt dan ook volop gedaan. 

Twee ploegen

‘’We zijn eind vorig jaar begonnen om het aantal productiemedewerkers op te schalen”, zegt Willem Rexwinkel. ’’Van vijftien mensen zijn we nu naar twee volledige ploegen van in totaal dertig mensen gegaan. We draaien nu twee ploegen: van half vijf ’s ochtends tot kwart over een en vanaf kwart over een tot tien uur ’s avonds. Daarna komt de schoonmaakploeg om alles weer gereed te maken voor de volgende ploeg. We draaien zo bijna 24 uur per dag.”

 ‘’Er zijn een groot aantal projecten in Duitsland waar jaarlijks miljoenen liggers voor nodig zijn. Wij kunnen natuurlijk maar een klein deel daarvan maken.” Het contract met DB heeft volgens Willem een looptijd van twee jaar, met een optie tot een derde jaar. Dat biedt zekerheid voor de toekomst.

Geschaatst 

De in Arnhem wonende Gerrit kende De Meteoor van vroeger. ‘’Ik heb er weleens langs gevaren met een bootje en in 1969 heb ik zelfs hier geschaatst. Ik ben ook weleens binnen geweest, maar dat is wel lang geleden.”

Nog steeds is Gerrit sportief bezig. ‘’Ik begin de dag altijd met een flinke wandeling tussen de bruggen in Arnhem. Daarna douchen en dan naar het werk. Zwaar vind ik het niet. Echt zwaar werk heb je tegenwoordig niet meer. En ik heb er veel plezier in.”