meteoor

De Meteoor presenteerde CO2-vriendelijke dwarsliggers tijdens Connecting Europe Express

De Meteoor presenteerde CO2-vriendelijke dwarsliggers tijdens Connecting Europe Express

2021 is het Europees Jaar van de spoorwegen. Met dit initiatief wil de Europese Commissie meer aandacht voor het spoor als duurzame, slimme en veilige vervoerswijze. Met verschillende Europese evenementen zal het spoor in de schijnwerpers worden gezet. Dit als ondersteuning van het doel van de EU Green Deal: de vervoersemissies tegen 2050 met 90% reduceren.

Op zondag 3 oktober kwam de ‘Connecting Europe Express’ van de Europese Commissie aan op Amsterdam Centraal Station. Deze trein rijdt in 36 dagen door 26 landen. In Amsterdam werd door Railforum een innovatie- en netwerklunch georganiseerd, waarbij Railforum-leden ontwikkelingen konden presenteren. Er werden nieuwe contacten gelegd en inzichten met elkaar gedeeld.

CO2-vriendelijke dwarsliggers

Railforum presenteerde drie thema’s waar demo’s en presentaties te zien waren. Het waren allemaal Nederlandse innovaties op het gebied van veilig, duurzaam en efficiënt railvervoer. De Meteoor presenteerde CO2-vriendelijke dwarsliggers op deze innovatiemarkt. Deze nieuwe duurzamere dwarsliggers zijn gemaakt van beton waarbij De Meteoor een geopolymeer bindmiddel heeft gebruikt. Dat bestaat voor 85 procent uit hergebruikt materiaal. Dit alternatieve ingrediënt van het beton zorgt ten opzichte van traditionele cementsoorten voor minimaal 80 procent minder CO2-uitstoot.

Samenwerken

De dwarsliggers zijn volop in ontwikkeling en zijn niet de enige pilot die BTE, waar De Meteoor onderdeel van is, doet met dit duurzame beton. “Door diverse proefprojecten (bijvoorbeeld duurzame fietspadplaten en rioolbuizen) krijgen we steeds meer informatie op tafel over de eigenschappen en de toepasbaarheid”, zegt Stefan Schrader van De Meteoor. ”Onze ambitie is om stap voor stap ons productportfolio verder te verduurzamen. Dit kan alleen als we met de hele keten samenwerken. Kennis en inzichten delen op dit evenement heeft hier zeker weer aan bijgedragen.’’