meteoor

KOMO-certificaat beton: wat betekent het en is het verplicht?

KOMO-Certificering

Wanneer je verantwoordelijk bent voor of betrokken bent bij bouwprojecten kun je niet om de term  KOMO-certificaat heen. Dit certificaat wordt gebruikt om de kwaliteit van onder andere beton te waarborgen en te controleren. Zo weet je zeker dat het voldoet aan de Nederlandse normen voor bouwmateriaal. Maar wat betekent het KOMO-certificaat eigenlijk en is het verplicht in jouw bouwproject? In deze blog lees je hier meer over.

Wat is het KOMO-certificaat?

Het KOMO-certificaat is een certificaat dat wordt gebruikt in de Nederlandse bouwsector. Het certificaat waarborgt de kwaliteit en prestaties van de bouwmaterialen en bouwproducten. Het KOMO-certificaat wordt uitgegeven door KOMO (Keuring en Onderzoek van Materialen voor Openbare werken), een onafhankelijke stichting die de materialen en producten beoordeelt op basis van vastgestelde normen en criteria. Deze certificering is zeker belangrijk voor beton, omdat dit een essentieel bouwmateriaal is voor vrijwel alle bouwprojecten. Het certificaat vereist dat het beton voldoet aan de eisen die zijn vermeld in een relevante, met alle partijen vooraf overeengekomen, Beoordelingsrichtlijn (BRL).  

(Beton)producenten verkrijgen niet zomaar een KOMO-certificaat. Hiervoor moeten ze voldoen aan strikte eisen en procedures voor productie en kwaliteitscontroles. Zo moeten er bijvoorbeeld regelmatig monsters worden afgenomen en testen worden uitgevoerd om te garanderen dat het beton aan de eisen voldoet.

Is het KOMO-certificaat verplicht?

Het KOMO-certificaat is geen wettelijk verplichte certificering in Nederland. Het is echter wel een certificaat dat vaak wordt geëist door opdrachtgevers, architecten en ingenieursbureaus. Het KOMO-certificaat biedt zekerheid over de kwaliteit van het beton. Het waarborgt namelijk dat beton voldoet aan de Nederlandse normen voor onder andere duurzaamheid, sterkte en consistentie. Hierdoor wordt de kwaliteit en betrouwbaarheid van het beton gegarandeerd. Maar, wat zijn deze normen? Voor betonspecificatie in Nederland zijn dit de NEN-EN 206 en de NEN-8005. KOMO-certificering garandeert dan ook dat het product of het proces voldoet aan deze eisen. Het KOMO-certificaat wordt niet alleen in Nederland erkend, maar ook in andere Europese landen.

 

Heeft De Meteoor Beton een KOMO-certificering?

Jazeker. Bij De Meteoor Beton vinden wij het natuurlijk belangrijk om te voldoen aan de eisen die volgens de Nederlandse normen worden verwacht. Hier streven wij dan ook continu naar met onze producten. Momenteel beschikken wij over vier KOMO-certificaten:


 1. Attest-met-productcertificaat op basis van BRL 1104 ‘Bedrijfsvloerplaten van constructief beton’
  Met het attest-met-productcertificaat bewijzen wij dat onze bedrijfsvloerplaten van constructief beton geschikt zijn voor verschillende verhardingsconstructies, zoals bedrijfsterreinen en bedrijfsvloeren op een funderingspakket. Bekijk hier de certificering.

 2. Attest-met-productcertificaat op basis van BRL 1104 ‘Vloeistofdichte bedrijfsvloerplaten van constructief beton’
  Met dit attest-met-productcertificaat bewijzen wij dat onze vloeistofdichte bedrijfsvloerplaten van constructief beton geschikt zijn voor verschillende verhardingsconstructies, zoals bedrijfsterreinen en bedrijfsvloeren gelegen op een funderingspakket. Bekijk hier de certificering.

 3. Productcertificaat op basis van BRL 5211 ‘Elementen voor lijnafwatering’
  Met dit productcertificaat bewijzen wij dat onze producten bestemd zijn om te worden toegepast als onderdeel van een lijnafwatering. De lijnafwatering is bestemd voor het inzamelen en transporteren van afvalwater in voetgangersgebieden en gebieden met verkeersbelasting. Bekijk hier de certificering. 
 4. Productcertificaat op basis van BRL 2813 ‘Bouwelementen van beton’
  Met dit productcertificaat bewijzen wij dat onze bouwelementen van beton bestemd zijn om gedurende een referentieperiode van 50 jaar te worden toegepast in jouw bouwwerken. Bekijk hier de certificering.

Neem gerust contact met ons op

Ben jij werkzaam binnen de bouwsector? Dan is het KOMO-certificaat dus een belangrijk instrument. Met onze certificaten willen wij graag bewijzen dat onze producten voldoen aan de geldende normen en voorschriften. Dit biedt zekerheid voor alle betrokken partijen. Ben je geïnteresseerd in onze producten? Dan geven wij jou graag passend advies! Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Op onze website www.meteoor.nl kun je onze certificaten vinden en downloaden.

New call-to-action